INICI | PROJECTES
Presentem públicament el primer Observatori de Violències Institucionals Masclistes a l’Estat Espanyol

Més de 20 organitzacions en l’Estat espanyol, al costat de quatre expertes a títol individual, fa un any que treballem en la construcció col·lectiva del primer Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM). Impulsat per l’Associació Hèlia i Almena Cooperativa Feminista, som una plataforma de la societat civil, d’incidència social i política, que vigila a les institucions que no actuen amb diligència deguda, és a dir, d’acord a les seves responsabilitats, des d’una perspectiva feminista, interseccional i antiracista.

El seu objectiu és vigilar la producció de violències institucionals masclistes per part de les institucions, entitats, serveis i professionals públics, per a exigir, a través d’estratègies col·lectives, una actuació de l’Estat on aquest assumeixi la seva responsabilitat de garantir una vida lliure de violències masclistes per a totes.

L’Observatori de Violències Institucionals Masclistes es dirigeix a totes les dones que vivim violències masclistes independentment de la condició socioeconòmica, però també a les organitzacions feministes defensores de drets, informants clau pel seu paper de denúncia col·lectiva i identificació de les violències masclistes.

L’OVIM compta amb un canal de denúncia col·lectiva destinat a rebre casos i històries, de manera anònima, sobre situacions de violències institucionals masclistes viscudes. La seva finalitat és vigilar la producció d’aquestes violències i exigir als poders públics i institucions el compliment de les seves obligacions. Aquest canal es dirigeix tant a dones que han viscut una situació de violència institucional masclista com al seu entorn o a organitzacions, professionals o activistes que han estat testimoni. Es podrà accedir a la pàgina web, així com al canal de denúncia col·lectiva, a partir de la presentació pública del 15 de març.

La presentació pública la farem divendres 15 de març, a la ciutat de Barcelona, en el marc del ‘Fòrum Internacional d’Observatoris Feministes enfront de les Violències Institucionals Masclistes’.

  • 15 de març, 9:30 hores
  • Ateneu El Poblet (C. de Nàpols, 268, 270, Eixample, 08025 Barcelona)

  La presentació del OVIM la realitzaran Liliana Aragó i Marina Oliva de l’Associació Hèlia; i Alba Moreira i Julia Vega d’Almena Cooperativa Feminista.

  Els hi seguiran tres de les organitzacions que formen part d’aquest procés col·lectiu:

  Moderadora: Tania Sordo de Colectiva 1600s.

  També comptarem amb un intercanvi d’experiències d’observatoris internacionals:

  Moderadora: Sílvia Aldavert de l’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius.

  Es tancarà amb l’obra de teatre de Pamela Palenciano: ‘Arrancamiento’.

  L’Observatori de Violències Institucionals Masclistes es dirigeix a totes les dones que vivim violències masclistes independentment de la condició socioeconòmica, però també a les organitzacions feministes defensores de drets, informants clau pel seu paper de denúncia col·lectiva i identificació de les violències masclistes.

  Darrere de l’impuls de l’OVIM ens trobem l’Associació Hèlia, al costat d’Almena Cooperativa Feminista, en aliança amb altres organitzacions i dones activistes de diferents parts de l’Estat espanyol. En concret, aquest observatori neix del projecte VeïnesxVeïnes d’Hèlia, així com del treball fet, des de fa anys, per organitzacions feministes i antiracistes que defensen el dret a una vida lliure de violències masclistes de dones i nenes, nens i adolescents. El seu objectiu, doncs, és vigilar la producció de violències institucionals masclistes per part de les institucions, entitats, serveis i professionals públics, per a exigir, a través d’estratègies col·lectives, una actuació de l’Estat on aquest assumeixi la seva responsabilitat de garantir una vida lliure de violències masclistes per a totes.

  El OVIM compta amb un canal de denúncia col·lectiva destinat a rebre casos i històries, de manera anònima, sobre situacions de violències institucionals masclistes viscudes. La seva finalitat és vigilar la producció d’aquestes violències i exigir als poders públics i institucions el compliment de les seves obligacions. Aquest canal es dirigeix tant a dones que han viscut una situació de violència institucional masclista com al seu entorn o a organitzacions, professionals o activistes que han estat testimoni.

  Esperem ser un observatori de referència de les violències institucionals masclistes al territori espanyol i estar en aliança estratègica amb altres observatoris estatals i internacionals, així com ser un espai d’interlocució amb els poders públics i mitjans de comunicació per a contribuir a la garantia del dret de dones, adolescents, nenes i nens a viure una vida lliure de violències.