INICI | PROJECTES
Durant vuit mesos es va treballar amb un grup de 16 joves, 8 espanyoles i 8 austríaques, perquè es sensibilitzin sobre les causes de la violència contra les dones i coneguin els recursos que hi ha en els seus respectius països per lluitar contra aquesta discriminació. Què tenen en comú les nostres cultures i com canviar els rols actuals perquè les noves generacions eradiquin la violència cap a les dones. Els dos grups en els seus respectius països han estudiat, aprofundit en com està afectant la violència de gènere, sobretot en els seus àmbits estudiantils, quines són les seves causes i on comença. Han realitzat diferents informes de les mesures i lleis a cada país. Com a colofó han fet passos de com trobar solucions en els seus centres d’estudi, com a agents actives i actius contra la violència de gènere.
Durant la setmana del 13 al 20 de novembre , va tenir lloc l’intercanvi d’experiències al VII Fòrum International Contra les Violències de Gènere. En les diferents trobades, tallers, es van relacionar els dos grups, a més amb noies i nois dels respectius instituts o centres del grup de Barcelona, i van treure conclusions de com sensibilitzar i prevenir la violència entre la joventut.
Objectius
Promoure, la sensibilització i la no violència activa de la ciutadania per part dels/les joves europees.
Potenciar, la formació en matèria d’igualtat i la no violència de gènere, així com promoure la solidaritat i la tolerància entre els/les joves europees.
Afavorir, l’entesa mútua, mitjançant el treball en equip .
Contribuir, a unes millors relacions entre homes i dones des del respecte, la igualtat i el dret de les dones a una vida digna i sense violència, formant agents actives contra la violència en els seus centres d’estudi.
Afavorir, la cooperació europea a través d’un projecte innovador, sobre un fenomen que afecta una gran part de la humanitat.
Com?
Hèlia és punt focal de WAVE (Xarxa contra la violència de gènere europea), amb aquestes companyes d’Austria es va organitzar i preparar l’intercanvi, fent possible que un grups d’onze joves de Viena participéssin en aquest projecte.
Amb anterioritat a l’acció i trobada de novembre, cada grup treball al seu país i es van elaborar diverses presentacions i un vídeo cada un en relació als Trenca els mites – som iguals .
La metodologia va ser el treball en equip, grupal i avaluant l’adquisició de coneixement en cada etapa, durant els vuit mesos del projecte .
L’intercanvi s’ha pogut dur a terme gràcies a la contribució de Joventut en Acció de 6.507 € .
Resultats
Les/els participants han aconseguit una gran comprensió del tema , que els ha permès treure conclusions per aplicar en el seu dia a dia amb els seus companys / es del centre d’estudis.
L’intercanvi ha enriquit a aquests / es joves a saber què passa a la resta d’Europa i han pogut debatre amb joves de la seva edat com fer d’agents actives contra la violència entre els seus iguals .
En base a aquesta experiència des de l’Associació Helia , de l’Associació WAVE i s’ha sumat la Plataforma unitària contra les Violències de gènere, s’han compromès, han començat ja a tres instituts pilot, a donar formació, elements materials i coordinació amb les diverses institucions, per potenciar la creació d’una ” xarxa de joves stop violència” amb l’objectiu de ser referents en la solució de casos de relacions abusives i/o d’assetjament, fomentar accions per a la no violència i sensibilització envers les seves companyes i companys d’estudis.
