Xarxa feminista de voluntariat i suport mutu

Impulsem una xarxa feminista de voluntariat anomenada Veïnes x Veïnes que es basa en promocionar xarxes de suport mutu per fer front a tota forma d’expressió del sistema patriarcal. Entenem les violències masclistes des d’una lògica feminista, on dones i identitats dissidents ens trobem sotmeses a tot tipus de discriminacions i violències. Cerquem combatre-les a través de resistències de xarxes veïnals i comunitàries.

Veïnes per Veïnes

Les voluntàries de l’entitat realitzen un acompanyament emocional i presencial a dones supervivents de violències masclistes que busquen suport en el seu procés de recuperació de la violència patida. Aquest acompanyament es du a terme des de la promoció de relacions igualitàries, des del respecte a la diversitat i amb perspectiva interseccional.

Les voluntàries, a partir d’una formació i un seguiment adient per part de les professionals, fan acompanyaments durant els processos pels quals passen les dones supervivents de violències masclistes per fomentar el seu empoderament: acompanyant-les als jutjats, a visites amb advocats o advocades, a visites mèdiques, a fer tràmits administratius, a serveis socials, en tot el camí, sovint difícil, que han de seguir per reparar el dany rebut.  ​

 

 

“Sin duda, repetiría mil veces más la experiencia. Poder ofrecer a las mujeres ese acompañamiento afectivo e íntimo teniendo en cuenta que se encuentran en un estado de intenso y constante dolor y gran soledad, pasando por diferentes instituciones (muchas veces agresivas) incluso sin entender el idioma o los trámites que tiene que realizar, te recuerda la importancia de crear redes comunitarias y de ir más allá de lo formal. Es necesario estar cerca de la realidad de las mujeres que sufren violencia para entender su sufrimiento y poder apoyarlas de ‘’tú a tú’’, sin el paternalismo, indiferencia e incluso revictimización que pueden vivir en las diferentes instituciones por las que pasan. Creo que este voluntariado es una oportunidad increíble de recordarles a las mujeres que tienen su propia identidad y que no están solas”.

 

Laura

Voluntària

Veïnes per veïnes

Experiències d’acompanyament a dones a Catalunya i a Palestina

T’Acompanyo

Caminem juntes envers l’erradicació de les violències masclistes

Teixint xarxes feministes arreu del territori

Des de l’Associació Hèlia estem desplegant i consolidant una xarxa de suport entre dones, formada per veïnes voluntàries d’arreu del territori, formades i capacitades en la lluita vers la violència masclista, que a través del treball en xarxa amb entitats, institucions i organitzacions, ofereixen un acompanyament social i comunitari en el procés de recuperació de dones supervivents de violència masclista. 

Desenvolupem aquesta iniciativa per acompanyar entitats i col·lectius d’altres barris, pobles i ciutats que vulguin replicar aquesta experiència en els seus territoris, assessorant i compartint la nostra metodologia de treball per al desplegament de la seva xarxa de suport entre veïnes a partir de les seves bases socials i de la seva realitat específica.

Així doncs, impulsem aquest model d’acompanyament feminista de manera que s’estengui, s’adapti i s’autogestioni a cada context amb l’objectiu de sensibilitzar i alhora acompanyar les seves veïnes en situació de violències masclistes en el seu procés de recuperació des d’una vessant d’empoderament comunitari.

Heroïnes Anònimes

Tarragona i Reus

Medusa

Figueres

La Sagrera es mou

La Sagrera (Bcn)

Salutem

La Salut (Bcn)

  

Dae – Dones amb Empenta

Igualada

 

Brotes cures cooperatives

L’Hospitalet del Llobregat

(en procés de creació)